Amit érdemes tudni

Mit tartalmaz egy nyílászáró (ajtó, ablak) ára?

Komplett tokszerkezetet, üveggel, működtető vasalattal és kilinccsel. Az ablak vagy ajtó ára nem tartalmazza a kőművesmunkát, külső-belső párkányokat, takaróléceket (szegőléc), redőnyt, szúnyoghálót, reluxát, stb. A kiegészítőket minden esetben külön igény szerint számoljuk ki.

Az ablak és ajtó cseréjét a lakásfelújítás melyik fázisában kell elvégezni?

A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt érdemes elvégezni.

Mennyi idő alatt készül el a munka (nyílászáró csere)?

A megrendeléstől számítva akár 1 hét alatt is elkészítjük a megrendelt műanyag nyílászáró szerkezetet, melyet befolyásolhatnak az egyedi igények, mint például: színes, esetleg íves nyílászáró szerkezet. Az ajtó, ablak legyártását követően időpontot egyeztetünk a megrendelővel, és a legközelebbi mindkét fél által jóváhagyott időpontban történik a nyílászárók beépítése. A nyílászáró beépítés időtartama a munka mennyiségétől és a rendelt kiegészítőktől is függ, komplett lakás, családi ház esetén 1-2 nap. Egy ablak, ajtó esetén átlagosan 2 óra.

Mire kell számítanom nyílászáró csere kivitelezésekor?

Kollégáink kiérkezését követően az új ablak és ajtó elemek valamint a szerszámok a munkaterületre kerülnek. Megkezdődik a régi nyílászáró elemek bontása majd az új nyílászáró beépítése. Ezt követi az ablak, ajtó szigetelése, majd párkányok, takarólécek szerelése, végül a redőny, szúnyogháló, reluxa kerül a helyére. Végül az ajtó, ablak finombeállítása, illetve az átadás-átvétel.

Fontos, hogy a falnyílás körüli rész könnyen megközelíthető legyen a gyors és zökkenőmentes munkavégzés érdekében, ezért minden megrendelőnket arra kérünk, hogy a bútoraikat tolják el a falnyílás elöl és a bútorok védelme érdekében takarják le azokat.

Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?

A helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni illetve a nyílászáró előtti részeket kiüríteni, hogy hozzáférhetőek legyenek. A kollégák megérkezése előtt olyan ablak vagy ajtó előtt, ahol nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről!

Mi történik a kibontott ablak és ajtó részeivel?

A régi nyílászáró szerkezeteket kérésére költségtérítés ellenében elszállítjuk.

Mit jelent az ablak bontás nélküli cseréje?

Az ablak bontás nélküli cseréje esetén (tokba építés) az arra alkalmas régi ablak, ajtó (erkély) régi tokjába építjük bele az új nyílászáró elemet. Az új és a régi ablak közötti hézagot szigeteljük, majd ezt követően műanyag takaróléccel a szigetelő réteget eltakarjuk. Ennél a beépítési módszernél utólagos kőművesmunka nem szükséges, jóval kisebb kosszal, felfordulással jár, mint a nyílászáró bontás - beépítéses cseréje. Viszont számolnunk kell, hogy az üvegfelület mérete lényegesen csökkenni fog.

A nyílászáró beépítés tartalmaz kőművesmunkát, azaz esztétikai helyreállítást?

Nem, de kérésre megszervezzük, hogy megfelelő szakember elvégezze a külön megállapodást követően.

Szükséges-e kőművesmunka?

Az ablak, ajtó (erkély) bontás nélküli (tokba építés) cseréje és a panel épületek esetén kőművesmunka nem keletkezik. Néhány kivételtől eltekintve minden egyéb esetben szükséges. A kőművesmunkát vállalni nem tudjuk, de kérésre megszervezzük, hogy a nyílászáró cserét követően 1-2 napon belül az esztétikai helyreállítás is megtörténjen.

Miért szükséges kőművesmunka?

A nyílászáró csere folyamán a belső fal részek, burkolatok sérülhetnek (állapottól függően). Ennek helyreállítása kőművesmunkát igényel. A külső falrészek többnyire sértetlenek maradnak. Speciális tokbontási módszerünkkel a fal sérülése az ajtó körül a lehetőségekhez képest minimális. Fontos, hogy a helyreállítási munka csak egy esztétikai helyreállítás, minden általunk beépített ablak, ajtó kiszigetelve, beállítva kerül átadásra, így beépítés után funkciójukat azonnal 100%-ig betöltik!

Mit számít, hány légkamrás a szerkezet?

Attól függ, hogy egy nyílászáró szerkezet hány légkamrás, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el szerkezeten belül (ez az érték a profil jellemzője). Cégünk öt és hat légkamrás nyílászáró szerkezeteket gyárt. A légkamra fontos, hiszen minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő- és hangszigetel, illetve annál jobb a statikája. A régi háromkamrás nyílászáró szerkezetek K(U) értéke K(U)=1,5 és 2,0 között van. Az általunk gyártott öt légkamrás szerkezetek K(U)=1,1 és 1,4 a hat légkamrás szerkezeteket akár K(U)= 0,8 értékűek is lehetnek.

Mi a beépítési mélység?

A beépítési mélység a nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő. Cégünk kétféle profillal dolgozik, az öt légkamrás 70mm beépítési mélységgel, a hat légkamrás 82mm beépítési mélységgel rendelkezik.